У результаті «Вічного миру» між Росією і Польщею Лівобережжі і Київ відійшли під контроль Москви (1686)

6 травня 1686 - 338 років тому

Частковий портрета глави російської делегації князя В. Голіцина з текстом «Вічного миру»

Частковий портрета глави російської делегації князя В. Голіцина з текстом «Вічного миру»

6 травня 1686 в Москві між Річчю Посполитою і Московською державою був підписаний мирний договір, згідно з яким поляки визнали право росіян контролювати Лівобережну Україну і Київ. Фактично, цей документ офіційно закріпив поділ українських земель між двома країнами, послабивши значним чином національно-визвольний рух на вітчизняних теренах.

У середині XVII ст. українські, російські та європейські держави значно страждали від постійних турецько-татарських захоплень. Щоб їм протистояти Австрія, Польща і Венеція створили «Священну Лігу», армія якої в 1686 р. остаточно розгромила ворога. Внаслідок цієї перемоги Польща знову здобула свій контроль над Правобережжям і вирішила почати переговори з Москвою щодо нової мирним договором, адже Андрусівське перемир’я носило тимчасовий характер. В результаті, 6 травня 1686 р. підписано «Вічний мир». За цим договором, по-перше, Лівобережна Україна, Київ, Запоріжжя, Чернігово-Сіверська земля з Черніговом і Стародубом визнавалися землями Московського царства. По-друге, за відмову від української столиці поляки отримували 146 тис. руб. компенсації. По-третє, у договорі прописувався перехід Північної Київщини, Волині та Галичини до Польщі, а спустошені татаро-монголами землі Південної Київщини та Брацлавщини визнавалися нейтральними територіями. Окремим пунктом у «Вічному світі» прописувався статус Поділля, яке залишалося під владою Туреччини.

«Вічний мир» почав діяти відразу після підписання делегаціями обох країн, проте Польща офіційно ратифікувала договір тільки в 1710 р.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.