В Одесі проголосили створення тимчасового робітничо-селянського уряду Бессарабії (1919)

6 травня 1919 - 105 років тому

Бессарабське село, поч. ХХ ст.

Бессарабське село, поч. ХХ ст.

6 травня 1919 року в Одесі було проголошено створення тимчасового робітничо-селянського уряду Бессарабії, яке очолив. Криворуков. Трохи пізніше, 11 травня того ж року молдавське тимчасовий робітничо-селянський уряд видає маніфест про створення Бессарабської радянської республіки як складової частини РРФСР.

Навесні 1919 р. Молдову, в складі якої перебувала Бессарабія, окупують румунські війська. Уряд країни змушений переїхати до Одеси, де і було оголошено про створення нової соціалістичної республіки. Однак фактично її так ніколи і не існувало. 28 листопада 1928 держави, що підписали Паризький трактат та його Бессарабський протокол, визнали законність приєднання Бессарабії до Румунії (Великобританія, Франція, Італія і Японія). Однак на цій конференції не були присутні ні представники регіону, ні делегати від РРФСР. Згодом СРСР скористалися цим фактом, як приводом про невизнання положень трактату. Після закінчення в країні громадянської війни в межах Української РСР утворили Молдавську автономну область, яка повинна була стати своєрідним «буфером» на кордоні окупованій Румунією Бессарабії.

Оскільки в Бессарабії проживало багато українців і росіян, в регіоні відбулися численні повстання проти румунської режиму, однак вони були жорстоко придушені владою. В результаті цих зіткнень між Румунією та СРСР протягом 1920 - 30-х років постійно виникали політичні тертя, поки в 1940 р. частини Червоної армії таки не вступили на територію Бессарабії і приєднали область в СРСР.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.