ВР Криму проголосила республіку незалежною (1992)

5 травня 1992 - 32 років тому

Будівля Верховної Ради Автономної республіки Крим

Будівля Верховної Ради Автономної республіки Крим

5 травня 1992 Верховна Рада Криму прийняла Акт проголошення незалежності Криму. Наступного дня депутати ухвалили Конституцію республіки, де і прописали новий офіційний статус Криму.

Після розпаду Радянського Союзу території його колишніх республік стали аренами нестабільності. Не стала винятком і Україна, до якої входив Крим. У 1990 р. на півострові значно активізувалися національне і проросійське руху. Лідери останнього в січні 1991 р. організував проведення референдуму, на якому 93% кримчан висловилися за відновлення автономного статусу Криму. Керівництво України пішло назустріч жителям Криму і ще до проголошення 24 серпня 1991 Україна незалежною державою надали Криму статус автономії у складі Української РСР. Однак після серпневих подій у грудні 1991 р. на всеукраїнському референдумі більше половини виборців півострова проголосували за підтримання Акта проголошення незалежності України. Проте, проросійські сили в регіоні на чолі з Ю. Мєшковим продовжували наполягати на незалежності. 5 травня 1992 ВР Криму бере Акт про проголошення незалежності Криму, а наступного дня заносить відповідне рішення і в нову Конституцію. Саме так юридично було оформлено створення незалежної Республіки Крим. Проте ВР України, розуміючи, що нові закони загрожують цілісності країни, 17 березня 1995 скасувала і Акт кримських парламентаріїв, і кримську Конституцію, адже вони повністю суперечили Основному закону України. У 1998 р. була прийнята нова Конституція Криму, де півострів проголошувався невід’ємною автономною частиною України.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.