Іван Федоров видав перший російський календар (1581)

5 травня 1581 - 443 років тому

Пам’ятник першодрукареві Івану Федорову у Львові

Пам’ятник першодрукареві Івану Федорову у Львові

5 травня 1581 в друкарні першого українського друкаря Івана Федорова був виданий перший російський календар. Проте ім’я друкаря на виданні зазначено не було, а називалося лише ім’я білоруського поета - кальвініста Андрія Римші, який написав до «Хронології» свої вірші.

На початку 70-х рр.. XVI в. Іван Федоров, перебуваючи у Львові, почав відчувати значні фінансові труднощі. Тому отримавши запрошення в Острог від князя Костянтина Острозького, він відразу відправляється в нову друкарню. Видавши відому «Острозьку Біблію», «Абетку» і ще кілька книг, друкар береться за роботу над першим російським календарем. Однак це видання було незвичайним і для того часу, адже до цього на Русі календарів не друкували, і для нашого часу, оскільки це був віршований календар. Для кожного з 12 місяців року подавалися двовіршя, в яких описувалася важлива біблійна історія, яка сталася в цьому місяці. Центральне ж вірш Андрія Римші називалося «Якого ся місяці што за старих століть деело короткий опис». У цілому ж календар представляв собою великоформатну односторінкової листівку, текст на якій друкувався з обох сторін. Єдиний екземпляр «Хронології» І. Федорова сьогодні зберігається в Публічній бібліотеці в Санкт-Петербурзі.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.