Вийшла «Декларація Проводу ОУН» (1945)

4 травня 1945 - 79 років тому

Члени підпілля ОУН

Члени підпілля ОУН

4 травня 1945 проголошена «Декларація Проводу Організації українських націоналістів». У ній, зокрема, зазначалося, що ОУН не збирається залишати українські землі і буде продовжувати боротьбу проти СРСР і після закінчення Другої Світової війни.

Після закінчення війни в Європі складалися нові геополітичні умови. Звичайно, це не могло залишитися без уваги українських націоналістів. Так, 4 травня 1945 р., а на той момент результат війни вже був усім очевидний, ОУН проголошує свою Декларацію. Треба відзначити, що це був досить змістовний аналітичний документ, в якому, зокрема, йшлося про ідейно-політичні засади організації, підсумки Другої Світової війни, положенні на Україні, оунівці висвітлювали «імперіалістичні» обличчя СРСР, намагалися зрозуміти, чого очікувати від майбутнього і т.д. Провід ОУН заявив, що війна закінчилася, але, разом з тим, вона принесла нові проблеми, адже тепер СРСР був намір «більшовизувати» всі європейські країни. Отже, війну треба продовжувати, поки Україна не отримає незалежність.

Однак у березні 1950 р. голова Проводу ОУН Р. Шухевич загинув під час бою з радянськими військами. Його місце зайняв В. Кук, але йому так і не вдалося скоординувати дії розрізнених загонів повстанців. Продовжуючи боротьбу ще до сер. 50-х рр.., Рух опору в результаті було придушено.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.