В Одесі почалося будівництво залізниці (1863)

4 травня 1863 - 161 років тому

Перші потяги на Одеській залізниці. Кінець XIX в.

Перші потяги на Одеській залізниці. Кінець XIX в.

4 травня 1863 відбулася урочиста закладка Одесько-Парканськой залізниці. Довжина першої ділянки, який з’єднав Одесу з Балтою, склала 222,52 версти. Урочисте відкриття залізниці відбулося 3 грудня 1865.

Будівництво в Одесі залізниці було мрією всього життя графа Воронцова. Однак йому цей проект так і не вдалося реалізувати. Тільки 15 січня 1863 в Петербурзі прийняли рішення за державний рахунок побудувати в Південній Пальмірі залізницю. Вона мала з’єднати чорноморський порт з центральними районами України. Управління будівництвом було доручено барону Унгерн-Штернберга, якого для цього спеціально прислали з російської столиці, а загальне керівництво проектом очолив губернатор краю генерал-ад’ютант П. Коцебу.

Почалося будівництво з споруди вокзалу на Кінній площі, де зараз розташована станція Одеса-Товарна, залізничного депо і майстерень. Після закінчення Одесько-Парканської ділянки шляху довели до Балти, спорудивши розгалуження до Роздільної і Кучургана. У 1864 р. в Петербурзі було вирішено продовжити Одесько-Балтську дорогу через Кременчук до Харкова. Як самостійна організація Одеська залізниця існувала протягом 13 років, поки в 1878 р. вона не увійшла до складу акціонерного товариства Південно-Західних залізниць.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.