У Києві запустили перший в Російській імперії електричний трамвай (1892)

3 травня 1892 - 132 років тому

Один з перших київських електричних трамваїв. Поч. ХХ ст.

Один з перших київських електричних трамваїв. Поч. ХХ ст.

3 травня 1892 з Москви до української столиці прибули перші два трамвайних вагона з електродвигунами. Побудували їх на московському заводі брати Струве за кресленнями американських інженерів. У той же день трамваї випробували на вулиці П. Сагайдачного, а 8 травня вони вийшли на лінію з Подолу на Хрещатик і проїхали по Андріївському узвозу. Офіційна комісія прийняла вагони 9 червня, а через 4 дні новий транспорт випробували і звичайні кияни. Довжина маршруту, що пролягав від Царської площі (нині Європейська площа) до Нижньої площі (сьогодні Поштова площа), становила 1,5 км. У газетах, які висвітлювали події тих часів, журналісти писали, що ажіотаж навколо трамваїв був настільки великий, що багато пасажирів каталися по кілька разів, щоб краще дізнатися про новинку. Вже наступного року доходи від електричного трамвая перевищили витрати в кілька разів, і стало очевидним, що кінні та парові трамваї не можуть конкурувати з новинкою. У 1894 р. електрифікували лінії на Хрещатику, в 1895 р. - Львівську лінію, в 1904 р. - на Пущі-Водиці.

З часом електричні трамваї тільки збільшили впевненість у своїй ефективності. Сьогодні в українській столиці діє 24 трамвайних маршрутів, а загальна довжина трамвайних колій складає 460 км. Перевозять пасажирів 360 трамвайних вагонів.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.