У Львові вперше в Україні запустили кінний трамвай (1880)

3 травня 1880 - 144 років тому

Львівська «конка»

Львівська «конка»

3 травня 1880 львів’яни вперше в Україні стали пасажирами кінного трамвая. Дві трамвайні лінії, які з’єднували головний залізничний вокзал по вулиці Городоцькій з Митною площею і Підзамче, в загальній складності перевозили за рік близько 2 млн. пасажирів.

Взагалі ідея будівництва у Львові трамвайних ліній була озвучена ще в 60-х рр.., Однак запропоновані проекти були відхилені. І коли в 1878 р. стало ясно, що місту не обійтися без громадського транспорту, було вирішено підписати контракт з італійською компанією. У травні 1879 був затверджений план будівництва, а в листопаді того ж року відбулася перша поїздка. Пасажири змогли випробувати новинку 3 травня 1880, а з 5 травня була введена плата за проїзд. Через 9 років після появи кінного трамвая на львівських вулицях налічувалося 105 коней і 37 пасажирських та 3 вантажних вагони австрійського виробництва. У 1905 р. з італійцями почалися переговори про передачу трамваїв місту, адже в договорі така можливість передбачалася через 25 років. Проте остаточно державним трамвай став лише в 1907 р.

Однак поряд з кінним трамваєм у місті активно обговорювалися проекти будівництва парового та електричного трамваїв. Однак якщо перший так і не був втілений, електричний транспорт у Львові з’явився в 1894 р. Львів став другим містом в Україні і четвертим в Австро-Угорщині, де був введений електричний трамвай. Згодом цей вид транспорту повністю замінив «конку».

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.