В Одесі заснували Рішельєвський ліцей (1817)

2 травня 1817 - 207 років тому

Будівля Рішельєвського ліцею, поч. ХХ ст.

Будівля Рішельєвського ліцею, поч. ХХ ст.

2 травня 1817 імператор Російської імперії Олександр I затвердив доповідь міністра народної освіти князя Голіцина про творення Одеського Рішельєвського ліцею на чолі з директором абатом Ніколя. Однак фактично ліцей почав працювати лише 7 січня 1818

Ідея будівництва монархическо-аристократичного навчального закладу в Південній Пальмірі належала її генерал-губернатору Дюку де Рішельє, а допоміг йому її реалізувати його шкільний друг - керівник католицьких церков в Новоросії абат Ніколя, який прибув до Одеси в 1812 р. У 1814 р. абат Ніколя і Рішельє надрукували книгу «Нарис правил виховного Благородного Одеського інституту», яка стала справжнім статутом школи. Однак у той же рік Дюк де Рішельє був змушений залишити Одесу, але його справа довів до кінця його наступник граф Ланжерон.

Перші 5-6 років навчання в ліцеї в основному велося французькою мовою, а сам пристрій навчального закладу нагадував благородний виховний інститут. У 20-х рр.. керували в ліцеї німці, і тільки з літа 1830 р. в Рішельєвському ліцеї розпочався російський період.

Готували тут чиновників різних професій. Протягом багатьох років ліцей вважався одним з найкращих навчальних закладів в Україні та в усій Російській імперії. У 1865 р. на базі Рішельєвського ліцею відкрито Новоросійський університет. Знову ліцей відкрив свої двері для учнів тільки в 1989 р.: на базі Одеської середньої школи № 36 Рішельєвський ліцей був відроджений як середній навчальний заклад.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.