Створили Рада робітничо-селянської оборони УРСР (1919)

30 квітня 1919 - 105 років тому

Голова Ради робітничо-селянської оборони УСРР Х. Раковський. 1919

Голова Ради робітничо-селянської оборони УСРР Х. Раковський. 1919

30 квітня 1919 замість традиційних радянських органів управління в Україні була створена Рада робітничо-селянської оборони УРСР, а сама держава було проголошено єдиним збройним табором.

У січні 1919 р., коли більшовики здобули перші перемоги в боях з Директорією, постало питання і про формування в країні вищих державних органів управління. Т.к. націоналізувавши промисловість та інші сфери економіки, потрібно було зосередити і управління ними в одних руках. Однак після переїзду Тимчасового Радянського уряду в Харків виявилося, що повноцінна робота під загрозою, оскільки всередині уряду постійно йшли суперечки між двома угрупованнями - «пятаковцамі» і «артемівців». Щоб розрядити ситуацію, В. Ленін відправляє до Харкова нову людину - Х. Раковського. Саме він згодом і очолив новий держорган.

Однак навесні 1919 р. Денікін знову почав наступати з півдня, а з заходу нависла загроза об’єднаних військ Директорії та Галицької армії. Державне будівництво потрібно було зупинити. За прикладом РРФСР Україну проголосили військовим табором, а головним державним органом стала Рада робітничо-селянської оборони УРСР. У нього увійшли секретар ЦК КП (б) У, два члени ВУЦВК, народні комісари військових справ, продовольства, шляхів сполучення, соцінспекціі, командувач Українським фронтом, член Революційно-військової ради і голова надзвичайної комісії з постачання Червоної Армії. Саме на Раду поклали функції оперативного управління країною, її члени видавали декрети і постанови, створювали різні комісії, призначали «особливоуповноваженого» і т.п.

Знову ВУЦВК і РНК УРСР почали діяти в Україні в кінці лютого 1920

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.