Ліквідована РСР Тавриди в Криму (1918)

30 квітня 1918 - 106 років тому

Українці й німці під час наступу на Крим. У центрі - П. Болбачана. Квітень 1918

Українці й німці під час наступу на Крим. У центрі - П. Болбачана. Квітень 1918

30 квітня 1918 зусиллями українських військ під командуванням Петра Болбочана і німецьких загонів було ліквідовано напівдержавне утворення на Кримському півострові, очолюване більшовиками, - Радянську Соціалістичну Республіку Тавриди. Керівники Тавриди були розстріляні в околицях Алушти.

7-10 березня в Сімферополі проходив I Установчий з’їзд Рад, ревкомів і земельних комітетів Таврійської губернії, на якому було засновано Таврійський Центральний виконавчий комітет. Своїми указами він 19 березня 1918 проголосив створення на території Криму РСР Тавриди, яка увійшла до складу РРФСР. На з’їзді також обрали Раду народних комісарів Таврійської РСР, яку очолив А. Слуцький.

Проте вже 18 квітня 1918 загони армії УНР, очолювані полковником П. Болбачовім вторглися до Криму. Відразу за ними увійшли і німецькі війська. 21 квітня більшість керівників Тавриди були арештовані, адже в цей же час в республіці спалахнуло повстання націоналістів. Їх перевезли до Алушти, де піддали тортурам. 24 квітня всі керівники держави були розстріляні. 30 квітня Таврида офіційно перестала існувати. Знову більшовики повернулися до Криму в квітні 1919 р. 28 квітня вони утворили Кримську Радянську Соціалістичну Республіку.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.