В Україні проголосили гетьманат Павла Скоропадського (1918)

29 квітня 1918 - 106 років тому

Гетьман П. Скоропадський зі своїм оточенням

Гетьман П. Скоропадський зі своїм оточенням

29 квітня 1918 в результаті військового перевороту на Всеукраїнському землеробському конгресі в Києві замість Центральної Ради було проголошено гетьманат, а очолив країну генерал Павло Скоропадський.

Повернення ЦР до Києва і підписання нею договору з німцями українці зустріли по-різному. Однак у влади не було вже такої підтримки, вона не могла налагодити ефективне адміністративне управління, до того ж незадоволеними залишалися й іноземці, адже обіцяних поставок продовольства ЦР не надала. Тому за згодою австро-німецьких військ 29 квітня 1918 в країні відбувся військовий переворот - в Україні запанувала диктатура без народного представництва, з політичної карти зникла УНР, а замість неї з’явилася Українська Держава. У той же день гетьман видав «Закони про тимчасовий державний устрій України», розпустив Українську Центральну Раду, всіх міністрів і земельні комітети. Замість цього Скоропадський створив дієздатний Рада міністрів, повернув приватну власність, встановив 12-годинний робочий день, значно обмежив демократичні права і свободи. Що стосується культурної політики, то вона відзначилася значною активізацією і українізацією. Всього за час перебування Скоропадського на чолі держави вдалося значно стабілізувати економіку, проте він зовсім не займався проблемами звичайних селян і робітників. Не став вдалим і його союз з Німеччиною, оскільки та програвала війну.

Починаючи з червня 1918 опозиція гетьмана набирала сил і навіть уклала союз з більшовиками. 14 листопада П. Скоропадський зрікся влади.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.