Б. Хмельницький почав бій з поляками під Жовтими Водами (1648)

29 квітня 1648 - 376 років тому

Б. Хмельницький почав бій з поляками під Жовтими Водами (1648)

Б. Хмельницький почав бій з поляками під Жовтими Водами (1648)

29 квітня 1648 під Жовтими Водами розпочалася битва між військами Речі Посполитої з одного боку і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками з іншого. Перемога в цьому бою стала першим великим досягненням гетьмана у національно-визвольній війні 1648 - 1654 рр..

Взимку 1648 Б. Хмельницького обирають гетьманом Війська Запорізького. З Січі новий гетьман вирішує звернутися до українців із закликом повстати проти польського гніту. У лютому-березні він заручається підтримкою Туреччини і кримських ханів і 22 квітня 1648 відправляється в похід проти Речі Посполитої. Дізнавшись про повстанські наміри Хмельницького, начальники коронного війська Микола Потоцький і Мартин Калиновський вирішують придушити цей задум на корені і вирушають на зустріч гетьману. 29 квітня противники зустрілися на території сучасної Дніпропетровщини поблизу міста Жовті Води. Першими наступ почали козаки. Вони обступили польський табір і почали його обстрілювати. Однак артилерія противника була сильнішою, тому наступного дня бій продовжився. В цей же час поляки очікували допомоги від реєстрових козаків, однак Хмельницький зміг передчасно переманити їх на свій бік. 14 травня між Стефаном Потоцьким і гетьманом відбулися переговори, в результаті яких поляки отримали право відступити, а козакам віддали їх клейноди та гармати. Проте 15 травня, коли польські війська просунулися вже на 8-12 км, козаки їх атакували. Втрати противника були величезними.

В історії ця битва мала велике військове і політичне значення, адже це була перша велика перемога нового гетьмана, яка пробудила в українцях надію на звільнення.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.