На західноукраїнських землях почалося примусове виселення українців до Польщі (1947)

28 квітня 1947 - 77 років тому

Виселення поляками українців під час операції «Вісла». 1947

Виселення поляками українців під час операції «Вісла». 1947

28 квітня 1947 польська влада почала операцію «Вісла» з примусового виселення українців Лемківщини та Холмщини в Західну Польщу.

Ще в 1944 р. між УРСР і Польщею було підписано угоду про взаємний обмін населенням у прикордонних районах. Юридично добровільно, але фактично примусово українське населення повинно було покинути свої споконвічні землі, які в той час відійшли Польщі. Це переселення супроводжувалося великими репресіями з боку уряду, тому природно, що ці події викликали значний опір Української Повстанської Армії та націоналістичного підпілля ОУН на території за «лінією Керзона». Враховуючи це, Польща вирішила взагалі викорінити українське населення з його етнічних земель і переселити розрізнені сім’ї на території Польщі. Саме так зародився план операції «Вісла».

Формальним приводом для початку операції стала загибель у бою з УПА заступника міністра оборони Польщі генерала К. Сверчевського 28 березня 1947 Рівно через місяць, 29 квітня в 4.00 годин ранку 6 польських дивізій оточили території, на яких компактно проживали українці. Більше того, з півдня і сходу кордони були заблоковані органами НКВС і чехословацькими солдатами. Керували операцією маршал Р. Жімерські і генерал С. Моссоро.

Всього депортація проходила в 3 етапи, протягом яких українців виселяли з різних районів. У березні їх кількість склала вже близько 140, 5 тис. осіб. Останні українці покинули батьківщину в кінці жовтня 1947 р. У той же час на звільнені землі були заселені 14 тис. поляків.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.