Шведські війська Карла XII почали наступ на Полтаву (1709)

28 квітня 1709 - 315 років тому

«Петро I в Полтавській битві». Луї Каравак, 1718

«Петро I в Полтавській битві». Луї Каравак, 1718

28 квітня 1709 в ході Північної війни між Росією та Швецією війська Карла XII відновили наступ і рушили на Полтаву. Під стінами міста ворог був вже через 2 дні 30 квітня. Однак вирішальна битва відбулася лише 8 липня. Саме завдяки цій перемозі росіян під Полтавою хід війни був змінений, а панування Швеції в Європі закінчилася.

Столітня війна бере свій початок ще в 1700 р. Після того, як російський імператор Петро І відвоював у шведів частину Лівонії і почав будівництво нового міста-фортеці Санкт-Петербурга, Карл XII вирішив атакувати центральну частину Росії і захопити Москву. Свої війська він вирішив вести через Україну. У 1708 р. До загонів його війська приєднався український гетьман Іван Мазепа. 28 квітня 1709, перебуваючи на Україні, Карл XII вирішує відновити наступ на Москву через Харків і Бєлгород і спочатку разом з 35-тисячним військом вирушає до Полтави. Протягом квітня-червня ворог намагався штурмом оволодіти містом 20 разів, однак фінальна битва відбулася тільки в липні. За кілька годин російської армії вдалося викликати в рядах ворога паніку і змусити їх бігти. Втрати шведів під Полтавою були настільки великими, що армія вже не могла наступати на Москву. Хід війни змінився на користь Росії.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.