ВР затвердила першу держнагороду незалежної України - орден Богдана Хмельницького (1995)

27 квітня 1995 - 29 років тому

Орден Богдана Хмельницького

Орден Богдана Хмельницького

27 квітня 1995 Верховна Рада України прийняла постанову про заснування ордена Богдана Хмельницького. Затверджена Президентом Л. Кучмою 3 травня того ж року, ця нагорода стала першою державною нагородою незалежної України.

Цей орден призначено для нагородження громадян України за особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України. Проте їм були нагороджені і деякі іноземці. Вперше вручення ордена III ступеня відбулося 7 травня 1995 р. Загалом ця нагорода має 3 ступеня. Орденом Богдана Хмельницького I ступеня нагороджуються за видатні особисті заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України, II ступеня - за особисту хоробрість, самовідданість і мужність, проявлені у зміцненні обороноздатності та безпеки України, учасники бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.., III ступеня - за бездоганне виконання військового і службового обов’язку, виявлену при цьому доблесть і честь.

Автором знаків ордена став художник А. Руденко. Всі ордена, крім III ступеня, виготовляються з срібла, різниця полягає тільки в зовнішньому оформленні та розмірі. Відмінність має форму випуклої багатопроменевої зірки з накладеним на неї хрестом, з-під якого розходяться два схрещені мечі. Посередині знака зображений «Абданк» - герб гетьмана Богдана Хмельницького, обрамлений вінком з дубового листя. У ордені I ступеня всі ці елементи позолочені, II - срібні, а орден III ступеня виготовляється з нейзильберу.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.