В Україні почали діяти німецькі військово-політичні суди (1918)

25 квітня 1918 - 106 років тому

Німецькі загони на київських вулицях. Березень, 1918 р.

Німецькі загони на київських вулицях. Березень, 1918 р.

25 квітня 1918 указом генерала Германа фон Ейхгорна для відновлення громадського порядку в Україні почали діяти німецькі військово-політичні суди.

Відчуваючи недостатність впливу і сил для боротьби з більшовиками, керівництво УНР 12 лютого 1918 звернулося до Німеччини з проханням ввести на українські території їх війська, які допомогли утримати державність в руках Центральної Ради. Замість цього українці обіцяли союзникам поставити продовольство і сировинні товари. 27 лютого до німців приєдналися австро-угорські загони. Вже до кінця квітня вся територія України була підконтрольна іноземцям. У той же час Українська ЦР підкреслювала, що це тільки дружня акція допомоги. Але командування союзними військами зрозуміло, що співпраця з ЦР є безперспективним, і з початку квітня іноземці почали втручатися у внутрішню політику України. Так, 25 квітня 1918 вони розгорнули на українських територіях мережа військово-польових судів. До них потрапляли всі ті, хто порушував громадський порядок, проводив агітацію, в тому числі і в пресі, організовував демонстрації, чинив протиправні дії проти союзних військ. Всі інші справи повинні були розглядатися українськими судовими установами.

29 квітня завдяки підтримці німців у країні стався військовий переворот, в результаті якого до влади прийшов гетьман П. Скоропадський. Однак у листопаді 1918 р. влада в Україні знову перейшла до демократичних сил.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.