На Закарпатті уклали Ужгородську церковну унію (1646)

24 квітня 1646 - 378 років тому

Члени Чину св. Василія Великого - головного ініціатора Ужгородська унії. Поч. ХХ ст.

Члени Чину св. Василія Великого - головного ініціатора Ужгородська унії. Поч. ХХ ст.

24 квітня 1646 на церковному соборі в Ужгороді між угорським римсько-католицьким єпископом Ю. Якушич з Егера і 63 закарпатськими священиками Мукачівської православної єпархії була укладена унія, яка в результаті стала актом возз’єднання православної церкви Закарпатської України з католиками. Головними ініціаторами такого об’єднання виступили члени одного з основних монаших орденів Української греко-католицької церкви василіани на чолі з Петром Партеніт.

Відповідно до цієї унії, на Закарпатті був збережений східний обряд, церква мала право вибору єпископа, а Рим міг лише його стверджувати, а також священики могли користуватися привілеями римо-католицького кліру.

У 1648 р. Ужгородська унія була затверджена на синоді угорської ієрархії в Тирново, однак через те, що на той момент Партеніт був висвячений православним митрополитом, злиття не визнавав Ватикан. І тільки після того, як в 1655 р. він став мукачівським єпископом, папа Римський затвердив унію. Але поширилася на всі закарпатські землі вона тільки в 1721 р.

У 1945 р. Народна Рада Закарпатської України ухвалила декрет «Про свободу зміни релігії», в результаті чого почався масовий відхід віруючих від уніатів і повернення їх до православної церкви. Вже через 4 роки Мукачівська уніатська єпархія саморозпустилася.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.