На Правобережжі утворили православну єпархію (1793)

24 квітня 1793 - 231 років тому

Перший єпископ, який очолив православну єпархію на Правобережжі - Віктор Садковський

Перший єпископ, який очолив православну єпархію на Правобережжі - Віктор Садковський

24 квітня 1793 після переходу частини земель Правобережної України під владу російських імператорів на цих територіях утворили єдину православну єпархію.

У 1793 р. і 1795 р. відбувся другий і третій розділи Польщі, в результаті яких значна частина Правобережжя потрапила до складу Російської імперії. Провівши адміністративну реформу і поділивши українські землі на Київську, Подільську і Волинську губернії, почалося і поширення Руської Православної церкви. Згідно із спеціальним царським указом від 24 квітня 1793 на Правобережжі заснували Мінсько-Ізяславського-Брацлавську православну єпархію. Очолив її щойно звільнений з польської в’язниці єпископ Віктор Садковський. Однак в 1793 р. в єпархії налічувалося всього 329 церков, хоча ситуація значно покращилася вже після третього поділу Польщі. Вже в 1795 р. в Україні було утворено 3 нові єпархії: Брацлавського-Подільську, Житомирську (Волинську) і Мінську. З приходом до влади Катерини II число православних значно збільшилася через указ про примусове відмову від унії всіх, хто приєднався до неї після 1596. Однак надалі Православна церква в Україні втратила підтримку влади, адже і за Павла I, і при Олександрі I в країні активізувався католицизм, який мало допомагав щодо поліпшення становища українських селян. А в XIX ст. влада почала використовувати церкву для впровадження русифікаторської політики. Але вже ХХ століття стало для православних, як і для всіх інших релігій, періодом боротьби за виживання, адже офіційно в СРСР був проголошений атеїзм.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.