Створено Спілку журналістів України (1959)

23 квітня 1959 - 65 років тому

Прес-конференція НСЖУ. У центрі - голова організації. Лубченко

Прес-конференція НСЖУ. У центрі - голова організації. Лубченко

23 квітня 1959 року на I з'їзді журналістів України було проголошено створення Спілки журналістів України. У 1998 р. спеціальною постановою Кабінету Міністрів йому був привласнений статус національного.

Взагалі фактично союз почав існувати в 1957 р., оскільки вже в той час у нього був свій оргкомітет та члени. Однак офіційно організація була створена лише через 2 роки на своєму першому з'їзді, так як вони проходили лише раз у 5 років напередодні всесоюзного з'їзду журналістів. До розпаду СРСР союз, а також його регіональні філії, повністю контролювалася відділом пропаганди і агітації ЦК КПУ. Однак сьогодні це досить потужна організація, метою якої є сприяння розвитку незалежної журналістики на вітчизняних теренах і захист економічних, соціальних і творчих прав журналістів. До його складу входить близько 17 тис. журналістів з усієї України. Союз є активним учасником суспільного життя в Україні: він організовує різноманітні акції, слухання, круглі столи, семінари, засновує премії, творчі конкурси та співпрацює з великою кількістю міжнародних журналістських організацій, в тому числі Репортерами без кордонів, ПАРЄ, Ради Європи, ЄС, ООН , ЮНЕСКО та ін. З 2002 р. очолює НСЖУ, заслужений журналіст України Ігор Лубченко.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.