Україна і Польща підписали Варшавський договір (1920)

21 квітня 1920 - 104 років тому

21 квітня 1920 глава дипломатичної місії міністр закордонних справ та юстиції УНР А. Лівицький і міністр закордонних справ Речі Посполитої Польської Я. Домбровський підписали Варшавський договір. Відповідно до цієї угоди, Українська Народна Республіка визнавалася незалежною державою на чолі з С. Петлюрою. Крім того, договір містив нові положення про кордони між двома державами. Так, західноукраїнські землі відходили Польщі, а польський уряд у свою чергу обіцяв передати УНР території, що знаходилися на схід від встановленої межі до колишніх кордонів Польщі з Російською імперією у варіанті від 1772 Уряди обох країн зобов’язувалися не підписувати жодних міжнародних угод, які були б спрямовані проти один одного. Крім того, документ містив положення і про захист прав національних меншин українців у Польщі і поляків в Україні, то ж стосувалося і польських землевласників на вітчизняних теренах. Сама угода була таємницею, та оприлюднити повинні були тільки перший пункт. Більше того, Варшавський договір доповнювала військова конвенція, згідно з якою Україна і Польща збиралися єдиним фронтом воювати проти Радянської Росії, але під командуванням тільки польських офіцерів.

Відразу після підписання цієї конвенції поляки з українськими солдатами вирушили звільняти вітчизняні простори від більшовиків. Однак швидко зайнявши Київ, вони не змогли протистояти Червоной Армії і були змушені повернутися додому. Українські війська також зазнали поразки. Скориставшись такою ситуацією, 18 березня 1921 р. в Ризі Росія підписала мирний договір з Польщею, за яким західноукраїнські землі знову розчленували між Польщею і Росією.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.