Верховна Рада прийняла нову Конституцію УРСР (1978)

20 квітня 1978 - 46 років тому

Депутати Верховної Ради УРСР голосують за нову Конституцію. Квітень, 1978

Депутати Верховної Ради УРСР голосують за нову Конституцію. Квітень, 1978

20 квітня 1978 позачергова 7-а сесія ВР УРСР 9-го скликання прийняла останню четверту Конституцію Радянської України.

У зв’язку з узятим курсом СРСР на побудову комунізму, радянські партійно-державні діячі вирішили провести в 1962 р. конституційну реформу. Однак після відсторонення від влади М. Хрущова розробка закону затяглася, і тільки восени 1977 нова Конституція Радянського Союзу була прийнята. Вже у квітні наступного року переписувати український документ взялися і вітчизняні комуністи. У своїй основній частині нова Конституція повністю повторювала загальносоюзну і складалася з преамбули, 19 розділів і 10 розділів.

Згідно нової редакції Конституції, найвищим органом державної влади проголошувалася ВР УРСР. Вона складалася з 650 депутатів і обиралася раз на 5 років. Судова влада в країні залишалася окремою гілкою, а вищим виконавчим органом УРСР визнавався Рада Міністрів. Однак більшість статей закону носили виключно декларативний характер. Наприклад, Українська РСР визнавалася суверенною державою, яка має право у будь-який момент вийти зі складу СРСР, проте реального механізму цього виходу прописано не було. Крім того, Конституція, з одного боку, гарантувала громадянам країни права і свободи, а з іншого - встановлювала комуністичну монополію. Діяла ця Конституція на вітчизняних теренах до 1996 р., поки 28 червня вже в незалежній Україні все-таки змогли прийняти новий головний закон країни.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.