Катерина II видала маніфест про приєднання Криму до Російської імперії (1783)

19 квітня 1783 - 241 років тому

Бої на Кримському півострові під час Російсько-турецької війни 1768-1774 рр..

Бої на Кримському півострові під час Російсько-турецької війни 1768-1774 рр..

19 квітня 1783 після захоплення російською армією Кримського півострова імператриця Катерина II видала маніфест, який оголосив про ліквідацію Кримського ханства і приєднання Криму, Тамані та Кубані до Російської імперії. З одного боку, було вирішене стратегічне питання, адже країна позбавлялася постійної загрози татаро-турецьких набігів, а з іншого боку, Росія отримувала і економічну вигоду.

У 1774 р. закінчилася чергова Російсько-турецька війна, і був підписаний Кьючук-Кайнарджийський мирний договір. Відповідно до цієї угоди, Росії відійшли Кабарда, частина Керченського півострова, Приазов’ї, територія між Дніпром і Південним Бугом. У свою чергу Кримське ханство отримало незалежність від султанської Туреччини. Однак остання, звичайно, була незадоволена таким станом речей і розгорнула активну діяльність у Криму та серед інших народів Кавказу. У результаті, в Кримському ханстві, очолюваному Шагін-Гіреєм, спалахнуло повстання, і влада перейшла до його брата Батир-Гірі. Скориставшись ситуацією, у вересні 1782 р. російські війська почали вторгнення на півострів і швидко його зайняли. Батир-Гірей був узятий в полон. В цей же час Катерина II підписує маніфест про приєднання до Росії зайнятих територій. Туреччина, яка також претендувала на ці землі, спочатку визнала їх за Росією. Проте вже з часом вона почала підготовку до нової війни з сусідами, яка розгорнулася в 1787 р. і закінчилася підписанням Ясського мирного договору в 1791 р., який остаточно підтвердив право Росії на Крим.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.