Україна почала реабілітацію жертв політичних репресій (1991)

17 квітня 1991 - 33 років тому

Львів’яни вшановують пам’ять жертв політичних репресій

Львів’яни вшановують пам’ять жертв політичних репресій

17 квітня 1991 г ВР Української РСР прийняла закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» і стала першою республікою СРСР, яка почала відновлювати права репресованих.

Ще в серпні 1990 р. М. Горбачов прийняв указ про необхідність прийняття закону про реабілітацію жертв сталінських репресій 20-50-х рр.. У квітні цей наказ першим виконала Україна, оскільки ще на початку 1990 р. кількість кримінальних справ політичних репресованих, які необхідно було переглянути, досягало 200 тис. документів. Новий закон чітко окреслив коло громадян, які мають право на реабілітацію і, з одного боку, це значно спростило саму процедуру, але з іншого боку, реабілітація не допускалися для осіб, винних у скоєнні тяжких злочинів. Відповідно до закону, реабілітації підлягали всі засуджені за політичними, соціальними, класовими, релігійними або національними мотивами. Реабілітували і тих, хто був необгрунтовано засуджений позасудовими органами, в тому числі різними трибуналами, особливими нарадами і т.п. Репресованим повертали житло і конфісковане майно, а коли це було неможливо, їм, а також родичам посмертно реабілітованих виплачували грошову компенсацію. Всього за перші 10 років дії закону було реабілітовано близько 250 тис. українців.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.