Відбувся другий в історії незалежної України Всеукраїнський референдум (2000)

16 квітня 2000 - 24 років тому

Українці голосують за зміни в держуправлінні. 16 квітня 2000

Українці голосують за зміни в держуправлінні. 16 квітня 2000

16 квітня 2000 за народною ініціативою в країні відбувся Всеукраїнський референдум, на який були винесені питання щодо реформації системи державного управління. Близько 80% громадян позитивно відповіли на всі 4 поставлені у бюлетенях питання.

Вперше ідея проведення всеукраїнського референдуму була озвучена Президентом України Леонідом Кучмою під час його другої передвиборної кампанії. Так, через 4 місяці після свого обрання він підписав указ про проведення опитування серед українців щодо реформ у сфері держуправління. Громадяни повинні були відповісти на 4 питання. По-перше, мова йшла про право президента достроково припиняти повноваження депутатів, якщо ті протягом місяця не сформували більшість або протягом 3 місяців не змогли затвердити проект держбюджету. По-друге, на обговорення виносилося питання про обмеження депутатської недоторканності. По-третє, ініціювалося скорочення ВР з 450 до 300 депутатів. А по-четверте, влада цікавила думка українців про необхідність створення в країні двопалатного парламенту. Всього у референдумі взяли участь майже 30 млн. українців. Вони позитивно відповіли на всі питання. Проте після завершення опитування були поставлені під сумнів і сама процедура голосування, і коректність питань. У результаті, з 4 запропонованих змін до Конституції, а саме цього вимагало схвалення народом запропонованих тез, парламент схвалив тільки один - президент може розпускати ВР. Однак імплементація всіх інших положень так і не відбулася.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.