При ВУЦВК створили Верховний революційний трибунал (1919)

15 квітня 1919 - 105 років тому

Голова Верховного ревтрибуналу зачитує вирок у справі про донбаських саботажників. Поч. 1920-х рр..

Голова Верховного ревтрибуналу зачитує вирок у справі про донбаських саботажників. Поч. 1920-х рр..

15 квітня 1919 ЦВК рад України ухвалив декрет про створення Верховного революційного трибуналу при ВУЦВК. Цей судовий орган повинен був розглядати справи особливого значення.

Перші революційні трибунали почали діяти в Україні, згідно з декретом харківського радянського уряду, з 4 січня 1918 року. На початку 1919 р. їх функції виконували місцеві більшовицькі ревкоми. А вже у квітні був створений Верховний революційний трибунал, який виконував роль суду першої інстанції. До нього надходили особливо важливі справи від ВУЦВК Ради Народних комісарів УРСР і наркомату юстиції. Розслідуванням займалися верховні народні слідчі при трибуналі, які діяли одноосібно. Всього до складу колегії, яка брала постанови про розглянутих справах, входило 7 членів. Вироки Верховного ревтрибуналу оскарженню не підлягали, хоча його засідання проходили відкрито. У цілому, їх діяльність прославилася відсутністю правових методів, адже в основному вони розправлялися з ворогами більшовицької системи. Критерієм злочину була революційна доцільність, а не правосуддя.

27 квітня 1921 був створений Верховний касаційний суд при ВУЦВК, який разом з Верховним Ревтрибуналом прийняв на себе функції координації роботи всіх ревтрибуналів країни. У червні того ж року в УРСР пройшла загальна судова реформа, в результаті якої обидва трибуналу були об’єднані в Єдиний Верховний трибунал УРСР.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.