Козацька рада затвердила спадковість передачі гетьманського звання (1657)

15 квітня 1657 - 367 років тому

«Козацька рада на Січі». В. Ковальов

«Козацька рада на Січі». В. Ковальов

15 квітня 1657 старшинська Козацька рада в Чигирині затвердила спадковість передачі гетьманського звання, і, отже, новим гетьманом України після смерті Богдана Хмельницького став його син Юрій.

Прагнучи вберегти Україну від міжусобної боротьби і політичних потрясінь, ще за життя гетьман Б. Хмельницький добився скликання Козацької ради, на якій старшини схвалили спадковість передачі влади. В результаті, новим гетьманом став 16-річний син Хмельницького Юрась. Проте відразу після смерті батька в липні того ж року юнак був позбавлений свого звання. На таємній нараді в Суботові прихильники І Виговського вирішили, що, враховуючи недосвідченість Ю. Хмельницького і його молодий вік, до його повноліття функції гетьмана виконуватиме Іван Виговський. Фактично, це був справжній державний переворот, який, на жаль, ні до яких позитивних змін в Україні не привів. Вже 21 жовтня 1657 у Корсунь відбулася Генеральна Козацька рада, на якій останнього обрали повноправним гетьманом. На цій посаді Виговський перебував до 1659 р., поки булава знову не перетнула до Ю. Хмельницькому. На жаль, така міжусобна боротьба стала однією з головних причин Руїни - періоду історії України кінця XVII в., Який відзначився розпадом української державності і загальним занепадом країни.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.