На Правобережній Україні спалахнула Коліївщина (1768)

14 квітня 1768 - 256 років тому

«Коліївщина». Олег Шупляк, 2011 р.

«Коліївщина». Олег Шупляк, 2011 р.

14 квітня 1768 під керівництвом Максима Залізняка та Івана Гонти почалося повстання гайдамаків проти поляків, яке в історії отримало назву Коліївщина.

У 1768 р. польський король Станіслав Понятовський видав указ про зрівняння в правах католиків і православних. Звичайно, польські шляхтичі не погодилися з таким трактуванням і згодом утворили Барську конфедерацію. Конфедерати почали грабувати й мучити українців, знищувати православні монастирі тощо Боротися з ними прибули війська з Російської імперії. У свою чергу, українці зрозуміли боротьбу російських солдатів зі шляхтичами як заклик до нищівної війні проти поляків. У квітні 1768 запорізький козак М. Залізняк в урочищі Холодний Яр біля Чигирина зібрав загін повстанців і вже в червні вирушив у похід. Їм швидко вдавалося завойовувати нові міста і нарощувати власні сили. Біля Умані до них приєднався загін І. Гонти, який спочатку виступав на польській стороні. У липні гайдамаки налічували вже 30 загонів і готові були виступити і на Лівобережжі. У такій ситуації росіяни та поляки вирішили об’єднати свої зусилля вже в боротьбі проти українського народу. У липні вони зрадницьки захопили ватажків повстання, але остаточно придушити козаків вдалося тільки навесні 1769 І хоча в результаті українці програли, у вітчизняній історії повстання зіграло дуже важливу роль. Перш за все, воно прискорило знищення феодально-кріпосницького ладу і звільнення Правобережжя під гніту Речі Посполитої. А, по-друге, ця боротьба значним чином вплинула і на формування національної свідомості українців.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.