На західноукраїнських землях почалася кампанія з вилучення метричних книг (1940)

14 квітня 1940 - 84 років тому

Вилучення церковних цінностей з західноукраїнських храмів в 1940 р.

Вилучення церковних цінностей з західноукраїнських храмів в 1940 р.

14 квітня 1940 Президія Верховної Ради УРСР у Києві видав указ про реєстрацію актів громадянського стану в західних областях України, згідно з яким з усіх церков почалося вилучення метричних книг. Замість церковної реєстрації в містах створювалися РАГСи - відділи реєстрації актів цивільного стану.

У 1939 р. і 1940 р. До УРСР була приєднана значна частина західноукраїнських земель. З встановленням на нових територіях радянської влади в краї почалося встановлення і нового політичного і суспільного ладу. Торкнулися ці зміни і церков. Оскільки більшовики були атеїстами і прагнули знищити в країні будь релігійний вплив, перш за все, вони відокремили церкву від держави. Відповідний закон був прийнятий відразу після вступу Червоної армії на західноукраїнські території. Однак цих заходів було недостатньо, щоб взагалі викорінити релігію зі свідомості людей. Тому більшовики вирішили відібрати у церкви будь-які функції, які б впливали на повсякденне життя українців. І звичайно, в першу чергу, це торкнулося реєстрації шлюбів. Так, за прикладом інших територій СРСР у західних областях почалося вилучення метричних книг, а будь-які процедури з реєстрації актів цивільного стану повинні тепер були проходити в РАЦСах. Для організації конфіскації у всіх областях були створені спеціальні комісії з числа керівників НКВС УРСР. Їх діяльність була регламентована спеціальною інструкцією НКВС, деякі положення якої суперечили навіть чинному законодавству. Однак сьогодні вже відомо, що ця кампанія була тільки фактичним приводом для масштабного наступу і знищення в західноукраїнських землях церкви взагалі.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.