У Кракові заснували Український центральний комітет (1940)

13 квітня 1940 - 84 років тому

Керівництво УЦК на чолі з В. Кубійовичем на параді на честь дивізії «Галичина». 1943 р.

Керівництво УЦК на чолі з В. Кубійовичем на параді на честь дивізії «Галичина». 1943 р.

13 квітня 1940 в Кракові почалися установчі збори нової і єдиної громадської організації для українців в Генеральній Губернії - часовий адміністративній одиниці на території, утвореної під час Другої Світової війни Гітлером. Очолив організацію видатний український історик, географ і суспільно-політичний діяч Володимир Кубійович.

Після окупації Польщі ще в жовтні 1939 р. місцеві комітети українців почали розмірковувати над подальшою долею розвитку української думки в краї в умовах німецької влади. Спочатку під керівництвом ОУН була створена українське центральне Українське національне об’єднання. А вже 13-15 квітня наступного року відбувся загальний з’їзд членів організації, на якому обрали і провід УЦК, і зафіксували офіційне створення організації.

Діяльність УЦК була зосереджена на опіку над дітьми, хворими, установі амбулаторій та дезінфекторів, допомоги військовополоненим, турботі про політичних ув’язнених, організації різних курсів і читалень, виданні періодичних органів, організації дошкільного виховання, надання студентам стипендії тощо Крім того, саме разом з УЦК і німецькою владою була створена дивізія «Галичина». Після захоплення радянськими військами частини Галичини в 1944 р. УЦК евакуювався. А в квітні 1945 р. в Німеччині організація була повністю ліквідована.

Серед істориків досі немає єдиної думки щодо УЦК. Одні вважають її членів колабораціоністами, інші - навпаки вказують на вимушеної необхідності такої співпраці. Тим не менш, у той час УЦК був єдиною організацією, яка дбала про національні інтереси українського населення.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.