Радянські війська визволили Сімферополь від німецьких окупантів (1944)

13 квітня 1944 - 80 років тому

Мітинг сімферопольців на честь визволення міста

Мітинг сімферопольців на честь визволення міста

13 квітня 1944 в ході Кримської операції війська IV Українського фронту за підтримки Чорноморського фронту, Азовської флотилії і кримських партизан звільнили столицю Криму місто Сімферополь від німецько-фашистських окупантів, які утримували його протягом 865 днів.

Після звільнення 12 квітня 1944 Керчі та Джанкоя в ніч на 13 квітня 2 групи партизанського з’єднання потрапили в місто і розгромили казарми німців. Вже вранці міські ворота штурмували танки 79-ї бригади на чолі з полковником П. Архиповим і 101-ї бригади підполковника М. Хромченко. За ними наступали 27-я мотострілецька дивізія і 6-а гвардійська танкова дивізія, які повинні були повністю знищити гітлерівців на міських вулицях. У цій справі їм допомогли партизани Ф. Федоренко. Під час відступу ворог знищив декілька будівель і підірвав деякі важливі об’єкти, проте великої кількості вибухів вдалося уникнути завдяки партизанам і підпільникам. Вже о 16.00 військові відзвітували в повному знищенні німців у Сімферополі, а його жителі радісно вітали воїнів-визволителів.

Вже наступного дня Червона армія опанувала Бахчисараєм і Алуштою, а 5 травня розпочала наступ на Севастополь. 9 травня за підтримки флотилії і авіації вони штурмом оволоділи Севастополем, а вже 12 травня визволення Криму було завершено.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.