Радянська влада оголосила українським повстанцям за кордоном амністію (1922)

12 квітня 1922 - 102 років тому

Один з ватажків українських повстанців Симон Петлюра разом зі своїм штабом

Один з ватажків українських повстанців Симон Петлюра разом зі своїм штабом

12 квітня 1922 Всеукраїнський центральний виконавчий комітет у Харкові оголосив про амністію всім українцям за кордоном, які свого часу брали участь у військових організаціях П. Скоропадського, С. Петлюри, А. Денікіна, П. Врангеля та інших противників більшовицької влади. Усім їм дозволялося на загальних підставах разом з військовополоненими повернутися на батьківщину. Однак у той же час корінні противники влади, серед яких були згадані вищеназвані командири, а також Ю. Тютюнник, Н. Махно, А. Кутєпов і Б. Савінков, оголошувалися поза законом.

У 1922 р. Громадянська війна проти більшовиків в Україні поступово згасає. Підтримка Петлюри з боку Польщі та Румунії слабшає, а повстансько-партизанський штаб змушений практично повністю припинити свою діяльність. У той же час сам Петлюра і його найближче оточення виявляються ізольованими на польській території, а Махно і його армія укладені в польських в’язницях і таборах. В цей же час ВУЦВК оголошує повстанцям амністію. Втомлені від п’ятирічної війни українці повертаються до землеробства. А ті невеликі загони, які ще намагалися чинити опір радянській владі, вже навесні-осені 1922 р. були остаточно розгромлені червоноармійцями.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.