У Львові заснували Пласт (1912)

12 квітня 1912 - 112 років тому

Сучасні пластуни

Сучасні пластуни

12 квітня 1912 у Львові в гуртку при Академічній гімназії пластуни склали першу Пластову присягу, оголосивши тим самим про офіційне заснування скаутської організації. Серед основних ініціаторів руху були: Олександр Тисовський, Петро Франко та Іван Чмола. Назва організації є аналогом англійського «Scout», що в перекладі означає «розвідник».

Сьогодні Пласт продовжує працювати і активно залучає до своїх лав нових членів. Всього по всій Україні налічується близько 130 філій, в яких займаються 10 тис. скаутів. На відміну від американців, українські пластуни носять цей титул довічно. В організації існує 4 вікові категорії, де старші пластуни вчать молодших виключно на волонтерських засадах. У них існує власна методика виховання дітей та молоді, яка грунтується на грі і працю, спеціальної програмі занять і випробувань, гуртковій системі самоорганізації, заохоченні ініціативи і самоврядування, пізнанні природи через життя серед природи, підтримці різних інтересів, здібностей і т.п. Щороку пластуни проводять близько 100 різних акцій, заходів і таборів. Найбільш цікавими серед них є інтелектуально-художнє змагання з народознавства «Орликіада», спортивні змагання «Спартакіада», фестиваль дитячої творчості «Дитячі мрії», передача Вифлеємського вогню місцевим громадам і багато іншого. Крім України Пласт офіційно існує ще в 8 країнах світу.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.