А. Бахмутський винайшов перший у світі вугільний комбайн (1932)

11 квітня 1932 - 92 років тому

Очисний комбайн типу «Донбас», сконструйований на основі винаходу А. Бахмутського

Очисний комбайн типу «Донбас», сконструйований на основі винаходу А. Бахмутського

11 квітня 1932 головний механік Первомайського рудоуправління тресту «Кадіїввугілля» на Луганщині Олексій Бахмутський винайшов гірський комбайн, який вперше у світі міг вирубувати, відбивати і навалювати вугілля в забої.

У 1932 р. Наркомом паливної промисловості оголосив всесоюзний конкурс на розробку гірського комбайна. Представив на цей конкурс свій винахід і А. Бахмутський. Базувалася нова модель на врубової машині «Ейкгоф». У останньої модифікації позаду комбайна перпендикулярно його відбійною частині знаходився навантажувальний конвеєр. Попереду розташовувався горизонтальний бар і ріжуча штанга з диском для відбою. Завдяки тому, що ця штанга могла підніматися і опускатися, виїмка вугілля тепер стала можливою і в тонких пластах. Вже 17 серпня того ж року очисний комбайн успішно випробували в шахті «Альберт». Після низки удосконалень Горлівський завод ім. Кірова випустив в 1939 р. промислову серію комбайнів з 5 машин типу Б-6-39, які працювали на шахтах Донбасу до початку Великої Вітчизняної війни в 1941 р. Згодом конструктивні рішення Бахмутського були використані у багатьох типах радянських комбайнах, наприклад, «Донбас» , «Гірник» і т.п. А. Бахмутський за свій винахід отримав орден Леніна, однак життя механіка трагічно обірвалося у вересні 1939 р. при випробуванні чергової модифікації нового комбайна.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.