Органи НКВС заарештували митрополита УГКЦ Йосипа Сліпого (1945)

11 квітня 1945 - 79 років тому

Митрополит УГКЦ Йосип Сліпий

Митрополит УГКЦ Йосип Сліпий

11 квітня 1945 органи НКВС за рішенням головних керівників країни заарештували митрополита Української Греко-Католицької церкви Йосипа Сліпого і ряд інших греко-католицьких священиків з числа вищого керівництва церкви. Лише через рік митрополита звинуватили у «ворожій діяльності проти УРСР і співпраці з німецькими окупантами» і засудили до 8 років примусових робіт у таборах Сибіру.

Після встановлення більшовицької влади на західноукраїнських землях нове керівництво одразу почало наступ і на Українську Греко-Католицьку церкву. Виник цей процес в 1939 р. і формальним приводом перших арештів було вороже ставлення до возз’єднання СРСР і Західної України. Однак справжньою метою була повна ліквідація церкви, адже вона була носієм української національної ідеї та впливала не тільки на релігійні питання, а й на всю суспільно-політичне життя в Галичині. Так, 11 квітня 1945 капітан держбезпеки Бріккер підписав постанову про арешт Й.Сліпого. Йому інкримінували видавництво антирадянських статей і брошур, членство в «Національній Раді» під час німецької окупації, який підтримувала ОУН, укриття у своїй резиденції нелегалів ОУН і німецьких агентів, незаконне звільнення засуджених за антирадянську діяльність з таборів і т.п. Однак боячись суспільного осуду, влада направила Й.Сліпого до Києва, де тільки через рік представили офіційне звинувачення. Всього разом з 8 роками першого вироку митрополит перебував у таборах 18 років. 25 лютого 1965 Папа римський Павло VI визнає його кардиналом УГКЦ. Однак все його подальше життя радянські керівники забороняли повертатися Й. Сліпому в Україну з Ватикану, хоча і там він продовжував проводити активну політику, спрямовану на відродження і популяризацію УГКЦ на українських землях.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.