У Львові відкрився перший професійний український театр «Руська бесіда» (1864)

10 квітня 1864 - 160 років тому

«Народний дім» у Львові на вул. Театральній, 22 - головний центр товариства «Руська бесіда» і його театру

«Народний дім» у Львові на вул. Театральній, 22 - головний центр товариства «Руська бесіда» і його театру

10 квітня 1864 у Львові відкрився перший професійний музично-драматичний мобільний український театр «Руська бесіда». Утримувався він однойменної суспільно-культурної освітньою організацією, а до 1914 р. спонсорувався також і Галицьким сеймом. Вперше ідея створення театру у Львові, в якому грали б не аматори, а професійні актори, з’явилася у відомого галицького громадського діяча, судді та депутата Юліана Лаврівського. За рахунок пожертвувань і залучаючи до роботи провідних акторів того часу, згодом йому таки вдалося реалізувати свій задум. Перша вистава театру «Маруся» пройшло «Народному домі» і мало серед львів’ян шалений успіх. Через деякий час театр вже гастролював по різних селах і містах Галичини, Буковини і Польщі, набуваючи в регіоні значну популярність.

Першим театр очолив Омелян Бачинський. У різні роки на цій посаді також перебували Йосип Стадник, Микола Садовський, Теофіла Романович та ін. Серед видатних акторів театру слід зазначити Л. Курбаса, К. Рубчакова, А. Загарова, В. Коссака та ін. Однак в 1924 р. товариство « Руська бесіда »через брак коштів був вимушений відмовитися від опіки над акторами, тому влітку того ж року театр фактично припинив своє існування.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.