Відкрився Перший з’їзд кооперативних спілок України (1917)

9 квітня 1917 - 107 років тому

Кооперативний магазин. Кінець 1920-х рр.., Харків

Кооперативний магазин. Кінець 1920-х рр.., Харків

9 квітня 1917 в Києві розпочав роботу Перший з’їзд кооперативних спілок України, на якому було створено Український центральний кооперативний комітет на чолі з професором М. Туган-Барановським.

Кооперативний рух в Україні почав зароджуватися ще в кінці XIX ст. Спочатку з’явилися споживчі та кредитні товариства, а згодом набула поширення і сільськогосподарська кооперація. Революція 1917 р. в Російській імперії призвела до ще більш активного розвитку кооперативного руху. А вже на початку квітня 1917 р. в українській столиці відбувся Перший з’їзд кооперативних спілок країни. Його учасники визнали, насамперед, необхідність організації на всіх українських землях Всеукраїнських кооперативних центрів, які займалися б організаційно-ревізійної, культурно-просвітницької, фінансової, торговельної та промислової сферами. Вони також обговорили подальші плани розвитку руху та обговорили наявні в державі проблеми. Однак головним рішенням з’їзду було створення Українського центрального кооперативного комітету, який повинен був взяти на себе головну роль у координації кооперації. Комітет складався з 3 відділів: культурно-освітнього, ревізійного і страхового. Крім того, новий комітет заснував і свій друкований орган - журнал «Українська кооперація». Вже в серпні того ж року відбувся і Другий з’їзд, на якому було прийнято рішення про заснування в Україні власного кооперативного банку «Українбанку». На початку 20-х рр.. кооперація в Україні також активно розвивалася, проте вже досить скоро вона потрапила під жорсткий контроль радянської влади і набула абсолютно нових рис.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.