З’явилися перші народні дружини (1959)

8 квітня 1959 - 65 років тому

Народні дружинники на охороні громадського порядку

Народні дружинники на охороні громадського порядку

Згідно з «Тимчасовим положенням про добровільних народних дружинах з охорони громадського порядку в Українській РСР» ЦК КПУ і Ради Міністрів УРСР від 8 квітня 1959 р. в Україні почалося масове створення народних дружин. Перш за все, це були органи громадської самодіяльності, які паралельно з державними правоохоронними органами вели боротьбу з порушеннями громадського порядку і правилам соціалістичної спільного життя. Крім того, вони охороняли соціалістичну власність, а також роз’яснювали радянським громадянам закони. Згодом у дружинах набули поширення спеціалізовані групи, які боролися з конкретним видом правопорушення, наприклад, спекуляцією, наркоманією, дивилися за дотриманням правил дорожнього руху і т.д. Найчастіше, групи дружинників організовували з числа передових трудящих на добровільних засадах. За основу брався територіально-виробничий принцип. Так, були дружини певних підприємств, транспорту, гуртожитків, ЖЕКів тощо. У кожній дружині був свій голова, якого шляхом відкритого голосування обирали кожні 2 роки. Керували роботою таких добровільних організацій спеціальні обласні, районні, місцеві або селищні штаби.

Особливо поширеним це явище стало в 70-х рр.. минулого століття. Але коли дружини почали носити примусовий характер, люди стали ставитися до них як до явища формального. Тому в 80-х рр.. дружини зникли.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.