У Львові заснували ультраправу партію «Державна самостійність України» (1990)

7 квітня 1990 - 34 років тому

Одна з численних акцій ГСУ в Києві

Одна з численних акцій ГСУ в Києві

7 квітня 1990 у Львові розпочались установчі збори нової політичної партії націоналістичного спрямування Всеукраїнського об’єднання «Державна самостійність України». Головою об’єднання було обрано член-засновник Української Гельсінкської групи і багаторічний політв’язень радянських таборів Івана Кандиба. Крім нього до складу партії увійшли П. Дужий, С. Красівський, А. Лупиніс, І. Бондар, Д. Гусяк, А. Ільченко та ін. Серед основних програмних положень партії було відзначено, що організація бачить свою мету в боротьбі за створення незалежної української національної держави, побудованого на засадах українського націоналізму, засуджує демократів-«соглашенцев», а також вважає неприпустимим підписання будь-яких нових союзних договорів. У цілому ж ідеологія ГСУ грунтувалася на роботах провідних діячів українського націоналізму: Д. Донцова, С. Бандери, Я. Стецька, Ю. Липи.

У наступному році партія зайнялася розгортанням своєї мережі в різних областях України, а в 1991 р. вийшов перший номер головного друкованого органу об’єднання «непокірних нація», редактором якого був Роман Коваль - фактичний лідер партії. Протягом усього періоду свого існування, а ліквідована партія була в 2003 р., її члени приділяли велику увагу пропагандистській роботі: проводили мітинги, акції протесту, видавали свої статті та книги. Однак у другій пол. 90-х рр.. в ГСУ відбувається криза і розкол, партія не проходить до ВР ні в 1994 р., ні в 1998 р. І хоча значного результату робота ГСУ так і не принесла, однак партія все одно стала однією з найяскравіших серед усіх радикальних українських націоналістичних об’єднань.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.