Пилип Орлик у Бендерах підписав першу українську Конституцію (1710)

5 квітня 1710 - 314 років тому

Пилип Орлик у Бендерах підписав першу українську Конституцію (1710)

Пилип Орлик у Бендерах підписав першу українську Конституцію (1710)

5 квітня 1710 на зборах козацтва в Бендерах був прийнятий документ, що визначає права та обов’язки гетьмана, - «Договори і Постанова Прав і вольностей Війська Запорозького». В результаті, саме він вважається істориками першою українською Конституцією.

Після поразки під Полтавою гетьман І. Мазепа разом зі своїми козаками, рятуючись від російської армії, виявилися в Османській імперії на території сучасної Молдови. Але раптово гетьман помирає, і його ймовірним наступником стає писар Пилип Орлик. Під час його обрання на раді старійшин було прийнято документ, написаний староукраїнською і латинською мовами, який регламентував права і обов’язки всіх членів Війська Запорозького. Перша Конституція складалася з преамбули і ще 16 статей. Відповідно до її положень, законодавча влада в Україні відтепер належала Генеральній Раді, до якої входили генеральні старшини, цивільні полковники від міст, генеральні радники, полкові старшини, сотники та представники від Запорозької Січі. На своїх сесіях вона повинна була обговорювати і приймати рішення щодо безпеки країни, її загального блага та інших громадських справ. Вища виконавча влада України передавалася гетьманові. Крім того, межі країни встановлювалися в межах земель, узгоджених Зборівським договором 1649 р., а державною релігією проголошувалося православ’я.

На думку істориків, Конституція П. Орлика стала значним досягненням української суспільно-політичної думки другої пол. XVII - поч. XVIII в. Однак, дієвим документом вона так і не стала, адже значну частину України звільнити в цей період під влади Москви так і не вдалося.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.