Генсеком ЦК КП (б) У призначений Л. Каганович (1925)

5 квітня 1925 - 99 років тому

Л. Каганович та І. Сталін

Л. Каганович та І. Сталін

5 квітня 1925 генеральним секретарем ЦК КП (б) У з ініціативи І. Сталіна був призначений Лазар Каганович. Він займав цю посаду до 1928 р.

Весь період перебування Л. Кагановича на посаді керівника Комуністичної партії України характеризується жорстким чищенням вітчизняних партійних кадрів і боротьбою з українізацією. Так, Каганович постійно виступав проти політичних поглядів українських націонал-комуністів О. Шумського та М. Хвильового, а також часто конфліктував навіть з головою РНК України В. Чубарем. У цілому, саме йому була відведена головна роль у переслідуванні націонал-комунізму в Україні, завдяки чому до розколу була доведена Компартія Західної України, а її провідні члени, серед яких були І. Крілик, М. Косар, Г. Іваненко та ін, були заарештовані, а згодом взагалі знищені у таборах. Крім того, навесні 1928 Каганович почав кампанію проти інтелігенції Донбасу. Так, саме йому належить ініціатива з фабрикації процесу «Спілки визволення України», в результаті якого велика кількість діячів національного відродження України була репресована.

Однак в 1928 р. Сталін, перебуваючи на останньому етапі боротьби за владу в партії, викликав Кагановича до Москви, де той зайняв пост секретаря ЦК ВКП (б). Знову він повернувся в Україну в якості вже першого секретаря ЦК КП (б) У в 1947 р.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.