У Харкові створили Всеукраїнську антирелігійну комісію (1922)

4 квітня 1922 - 102 років тому

Кампанія з вилучення церковних цінностей. Церковні дзвони повинні піти на металобрухт. 1920-і рр..

Кампанія з вилучення церковних цінностей. Церковні дзвони повинні піти на металобрухт. 1920-і рр..

4 квітня 1922 в Харкові при ЦК КП (б) У створили Всеукраїнську антирелігійну комісію, яка, за аналогією з російською організацією, повинна була стати головним координаційним центром антирелігійної пропаганди більшовиків в Україні.

ВАК спочатку була створена як таємний орган і довгий час її існування приховували від широких верств населення. Свою головну діяльність комісія розгорнула, насамперед, у двох напрямках: по-перше, велася боротьба з самою церквою і духовенством, а, по-друге, боротьба повинна була йти і проти всіх проявів релігійної свідомості. Дуже скоро антирелігійні комісії з’явилися при губернських комітетах, а їх підвідділи організували навіть при окружних комітетах КП (б) У. У результаті, на місцях почалася кампанія з вилучення церковних цінностей, церкви закривалися, в них влаштовували склади та інші установи, а духовенство примушували займатися громадськими роботами. Як наслідок, у 20-х рр.. саме діяльність ВАК стала головною причиною розколу православ’я і появи нових церковних течій: на українській території з’явилася Українська синодальна (обновленческой) церква, Українська соборно-єпископська церква та інші православні уламки. Припинила свою діяльність комісія в 1929 р.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.