Над Львівською ратушею вперше підняли синьо-жовтий прапор (1990)

3 квітня 1990 - 34 років тому

Урочисте внесення першого синьо-жовтого прапора у приміщення Львівської ратуші

Урочисте внесення першого синьо-жовтого прапора у приміщення Львівської ратуші

3 квітня 1990 під час 1-ї сесії 21-го скликання Львівської міської ради було вирішено вперше підняти над ратушею національний синьо-жовтий український прапор.

Саме засідання новообраних львівських депутатів почалося днем раніше, 2 квітня 1990. Головував на ньому керівник міськвиконкому Богдан Котик. Однак у перший день питання про прапор не піднімалося, тому як, перш за все, потрібно було створити мандатну комісію і затвердити права і повноваження депутатів. А вже наступного дня на порядок денний серед інших питань було поставлено на голосування і рішення про підняття над ратушею українського прапора. З 128 присутніх у залі депутатів «за» проголосували 100. Щоб закріпити це рішення юридично, в той же день було прийнято «Положення про застосування Українського Національного прапора у місті Львові». Його розробив фахівець з геральдики А. Гречило. Само підняття прапора доручили депутатам Стефанії Шабатурі, Євгену Шморгуну, Зіновію Саляк, голові Комітету захисту національних символів України Оресту Кареліну і його братові Олегу. Освятив знамено Львівський архієпископ УГКЦ Володимир. Однак тоді синьо-жовтий прапор залишався тільки національним, тоді як державний червоний прапор УРСР з серпом і молотом ще кілька місяців залишався майоріти поруч.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.