Між козаками та поляками відбулася битва під Гострим Каменем (1596)

2 квітня 1596 - 428 років тому

«Северин Наливайко»

«Северин Наливайко»

2 квітня 1596 біля урочищи Гострий Камінь під Білою Церквою між козаками на чолі із Северином Наливайком і польською армією, очолюваної С. Жолкевським, відбулася битва. В результаті, обидві сторони зазнали серйозних втрат, але визвольне повстання Наливайка проти Речі Посполитої не було знято.

Як пише у своїй «Історії України-Руси» М. Грушевський, в цій битві проти 7 тис. селянсько-козацької армії і їх 20 знарядь виступали близько 6,5 тис. озброєних польських солдатів з 24 гарматами. С. Жолкевський довго вагався, чи починати бій з добре озброєними козаками, але в останній момент злякався, що ворог може вислизнути з Білої Церкви непоміченим вночі. В результаті, він віддав наказ оточити козаків і почав наступ. Проте українці теж добре оборонялися і завдали ворогу чималих втрат. Зрештою, поляки були змушені відступити, а бій закінчився великими втратами з обох сторін. Так, козацька армія була позбавлена полковника Саська, а гетьман М. Саула залишився без руки. Тим не менш, повстанська армія рушила далі і ще протягом року утримувала під своїм контролем значну частину українських і білоруських земель, поки навесні 1597 в селі Солониця під Лубнами їх здебільшого не були остаточно розбиті поляками, а самого Наливайка з іншими козацькими старшинами не стратили.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.