АН України прийняла «скрипниківської» правопис (1929)

31 березня 1929 - 95 років тому

АН України прийняла «скрипниківської» правопис (1929)

АН України прийняла «скрипниківської» правопис (1929)

31 березня 1929 Українська академія наук прийняла «скрипниківської» правопис, прийняте на Всеукраїнській конференції правопису в Харкові в 1927 р. і затверджене 6 вересня 1928 Народним комісаром освіти УРСР Миколою Скрипником. Укладачами «скрипниківку» були відомі українські мовознавці, серед яких А. Кримський, Л. Булаховський, О. Курило, Є. Тимченко, Г. Голоскевич, Б. Ткаченко та інші. Крім того, до комісії з правопису увійшли і відомі літератори: М. Йогансен, С. Єфремов, М. Хвильовий, М. Яловий. Під час проведення Всеукраїнської конференції правопису серед її учасників виникло кілька дискусій щодо окремих правил та особливостей написання слів. Щоб знайти компроміс, в кінцевому варіанті правопису були використані традиції і галицького української мови, і наддніпрянського. Після офіційного виходу нового правопису його негайно поширили по всіх українським школам і видавництвам. Крім того, навіть на Галичині Наукове товариство ім. Т. Шевченка у Львові теж прийняло дотримання цих норм. Однак в 1933 р. комісія з правопису, яку очолив А. Хвиля, визнала «скрипниківку» занадто націоналістичною і прийняла нове «Український правопис». Із здобуттям Україною незалежності вітчизняні філологи не раз намагалися підняти проблему відродження хоча б деяких норм старого правопису, проте поки це питання тільки обговорюється.

Тим не менш, сьогодні цей правопис використовують деякі сучасні українські автори, телеканал СТБ у передачі «Вікна» і українська діаспора.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.