У Харкові стартував Перший український міжнародний театральний фестиваль «Березіль-93» (1993)

31 березня 1993 - 31 років тому

Фрагмент вистави «Березіль - 93» «Украдене щастя»

Фрагмент вистави «Березіль - 93» «Украдене щастя»

31 березня 1993 року на сцені Харківського державного українського драматичного театру ім. П.Р. Шевченка розпочався Перший український міжнародний театральний фестиваль «Березіль-93». Організаторами і керівниками фестивалю виступили відомий режисер Ігор Борис і Сергій Гордєєв.

Перший український міжнародний театральний фестиваль було вирішено присвятити видатному українському режисеру Лесю Курбасу. Зокрема, в рамках фестивалю відбулося спорудження і відкриття пантеону-могили сім'ї Курбаса на 13-му кладовищі Харкова. Крім того, в театр привезли грудку землі з Соловецьких островів, де в листопаді 1937 Курбас був розстріляний. Та й взагалі фестиваль був названий на честь українського театру-студії, заснованого в 1922 р. в Києві.

В рамках фестивалю пройшов показ нових вистав провідних українських і зарубіжних театрів. Так, на цій сцені були продемонстровані вистави «Чорна Пантера і Білий Ведмідь». Винниченко в постановці А. Бабенко і «Маклена Граса» М. Куліша у постановці С. Пасічника і С. Бережко. Серед учасників фестивалю окремо відзначили виставу «Украдене щастя» Харківського державного українського драмтеатру і Харківський єврейський театр як найбільш перспективний національний театр в Україні. Крім того, організатори «Березіль-93» провели огляд студентських вистав театральних шкіл України, Росії, Білорусі, США та ін. Але, незважаючи на успіх фестивалю, політичне та економічне становище в Україні не дозволило продовжити історію цього заходу.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.