На Вінничині створили Південне товариство декабристів (1821)

30 березня 1821 - 203 років тому

На Вінничині створили Південне товариство декабристів (1821)

На Вінничині створили Південне товариство декабристів (1821)

30 березня 1821 у Тульчині у Вінницькій області на базі Тульчинської управи колишнього Союзу благоденства було створено Південне товариство декабристів - таємна декабристская організація в Україні. Очолили Суспільство Павло Пестель, Олексій Юшневський і Микита Муравйов.

На з’їзді 1823 Директорія Товариства схвалила поділ суспільства на 3 філії: Тульчинський на чолі з Пестелем, Кам’янський на чолі з Давидовим і Волконським та Васильківський, який очолили С. Муравйов-Апостол і М. Бестужев-Рюмін. У наступному році Південне товариство декабристів схвалив програму, написану Пестелем, - «Руську правду». Зокрема, цей документ передбачав скасування самодержавства і кріпосного права, проголошував в країні республіку, всі громадяни Росії ставали перед судом рівні без будь-яких привілеїв, а також проголошувалася свобода друку та віросповідання. Протягом 1823-1826 рр.. члени Товариства постійно вели переговори з Північним суспільством декабристів та іншими організаціями з метою підготовки повстання проти царизму. Однак після арешту 25 грудня 1825 Пестеля, а пізніше і Юшневського, а також поразки повстання 26 грудня о Петербурзі і придушення повстання Чернігівського полку в середині січня 1826 Південне товариство було розгромлене, а Пестель, Муравйов-Апостол і Бестужев-Рюмін були страчені.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.