Перший російський паровий військовий корабель «Метеор» спустили на воду в Миколаєві (1825)

29 березня 1825 - 199 років тому

Паровий військовий корабель «Метеор»

Паровий військовий корабель «Метеор»

29 березня 1825 р. у Миколаївському порту спустили на воду перший в історії Російської імперії паровий військовий корабель «Метеор». Її будували протягом двох років, а керував роботами відомий корабельний майстер Ілля Разумов.

Перші парові кораблі на вітчизняних теренах почали будувати на початку XIX ст. Перший російський пароплав «Єлизавета», потужність якого не перевищувала 16 л. с., був побудований в 1815 р. і здійснював рейси між Санкт-Петербургом і Кронштадтом. Перший військовий транспортний колісний пароплав «Швидкий» теж будували на заводах Балтійського моря. Але перший 14-гарматний паровий військовий корабель довірили українським майстрам з Миколаєва. Вже через рік після спуску на воду в 1926 р. «Метеор» став справжньою перлиною Російського Чорноморського флоту. Протягом багатьох років він виконував роль допоміжного крейсера, а на початку Східної війни брав участь в обороні Ізмаїла (Одеська область). Після закінчення війни «Метеор» направили на Балтійське море.

До середини століття Миколаївська верф разом з Санкт-Петербургом, Архангельському, Астраханню, Іжевському і Нижнім Новгородом стала основним будівельником морських пароплавів в Російській імперії.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.