Російський цар затвердив Березневі статті (1654)

27 березня 1654 - 370 років тому

Російський цар затвердив Березневі статті (1654)

Російський цар затвердив Березневі статті (1654)

27 березня 1654 російський цар Олексій Михайлович затвердив Березневі статті, підписані гетьманом Богданом Хмельницьким і російським урядом. Зокрема, він видав українським послам жалувані грамоти про прийняття України до складу Російської імперії і підтвердив права і вольності її населення і всього Війська Запорозького.

Березневі статті представляли собою комплекс угод, які регламентували після Переяславської ради політичне, правове, фінансове і військове становище вітчизняних земель. Так, згідно з цими домовленостями, Україна зберігала свої військово-адміністративні органи управління на чолі з виборним гетьманом, який обирався довічно і на цей вибір цар впливати не міг, незалежними залишалися суди, Військо Запорізьке могло встановлювати власні дипломатичні відносини з іншими країнами, крім Туреччини і Польщі, встановлювався розмір плати козакам. Всього налічувалося 11 пунктів, але ні в одному з них не говорилося про приєднання України до Росії. Однак коли угода відправили цареві, він доповнив його 3 царськими грамотами. У них і йшла мова про прийняття України до складу Росії, але з наданням їй широкої автономії.

Не реалізувавши свою надію возз’єднати в межах Російської імперії українські етнічні землі, 9 лютого 1667г. козацька старшина розірвала угоду, підписавши з Річчю Посполитою Андрусівське перемир’я.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.