Почалася Одеська наступальна операція (1944)

26 березня 1944 - 80 років тому

Почалася Одеська наступальна операція (1944)

Почалася Одеська наступальна операція (1944)

26 березня 1944 III Український фронт під командуванням генерала армії Р. Малиновського за сприяння Чорноморського флоту почав Одеську наступальну операцію, яка тривала до 14 квітня і закінчилася звільненням Одеси, Миколаєва і всього північно-західного узбережжя Чорного моря.

Одеська наступальна операція тривала в рамках більш масштабної Дніпровсько-Карпатської стратегічної наступальної операції, яка почалася ще наприкінці грудня 1943 р. Бійці III Українського фронту повинні були розбити ворожу групу армій між річками Південний Буг і Дністер, звільнити чорноморські порти і вийти до державного кордону з Румунією . Вже 28 березня вітчизняним солдатам вдалося звільнити Миколаїв, а наступного дня форсувати Південний Буг. Ворог розумів, що українське узбережжя - стратегічно важлива територія, яку треба обов’язково утримати, тому німці теж добре підготувалися, звівши навколо Одеси 4 оборонних кордону. Однак Червона армія швидко просувалася: 31 марта вона звільнила Очаків, 4 квітня - Веселий Кут, 5 квітня - Роздільну і 9 квітня підійшла до Одесі. За активної участі одеських партизанів на наступний день червоноармійцям штурмом вдалося відбити місто у ворога. 12 квітня радянські війська звільнили Тирасполь і форсували Дністер, а 14 квітня було звільнене і все східне узбережжя Овідіопольського лиману. В результаті цієї операції, III Українському фронту вдалося не просто звільнити Одеську і Миколаївську області, а й створити сприятливі умови для проведення Кримської та Яссько-Кишинівської операції в 1944 р.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.